Vormen van Yoga

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 13:03

Om Yoga te beoefenen moet je leren Yoga te begrijpen.

Mijn favorieten zijn Dru Yoga, Hatha Yoga, Nidra Yoga en Yin Yoga.

Ik kan hier van alles typen wat ik denk kwijt te willen, maar internet staat al vol met allerlei informatie. Ik zet hier zo concreet mogelijk neer welke vormen van Yoga ik ken. Wie meer wil weten weten over de vormen van Yoga of daar interesse in heeft en niet weet wat het beste bij jou zou passen kan contact met me opnemen via het contactformulier.

 

  • Hatha Yoga
  • Dru Yoga
  • Yin Yoga
  • Kundalini Yoga
  • Power Yoga
  • Vinyasa Yoga
  • Nidra Yoga
  • Restorative Yoga
  • Ashtanga Yoga
  • Bikram Yoga

 

Hatha Yoga

Hatha Yoga is werd in Nederland als eerste aangeboden in 1946. een van de eerste soorten yoga die in Nederland werd aangeboden. Dit was een open stroming zonder oprichters.

Ha-Tha staat voor verbinding tussen zon (actie) en de maan (verinnerlijking).Het doel is je lichaam en ademhaling te leren beheersen. Je werkt met Asana (lichamelijke oefeningen) en Pranayama (beheersing van de ademhaling). 

 

Dru Yoga

In de jaren zestig werd Dru Yoga toegankelijk gemaakt in het Westen door het Indiase echtpaar Patel.
Dru Yoga bestaat uit series oefeningen doormiddel van Energy Block Release (EBR). Door middel van buig-, strek- en draaibewegingen kunnen blokkades in je spieren en gewrichten wegstromen. Wanneer de blokkades opgeheven worden kan de energie weer optimaal doorstromen in het gehele lichaam.

Dru Yoga, ook wel "yoga van het hart", is een bewegelijke vorm van yoga die werkt met serie Asana’s, die Energy Block Release (EBR) worden genoemd. Het woord Dru in de naam verwijst naar Dhruva, een prins uit de hindoeïstische mythologie die door de god Vishnoe werd vereerd met het eeuwige verblijf op de poolster (Dhruva Nakshatra in het Sanskriet). Het verhaal van Dhruva's leven wordt vaak aan kinderen verteld als een voorbeeld van doorzettingsvermogen, devotie, standvastigheid en vrijheid van angst en het was de inspiratie voor deze yogastijl.

Dru Yoga bestaat uit verschillende onderdelen: klassieke yoga asana’s (houdingen), pranayama (de wetenschap van de ademhaling), mudra’s (handgebaren), positieve affirmaties, bekrachtigende visualisaties en ontspanning.[1][2]

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dru-yoga

 

Meditatieve Yoga (Yin Yoga) 

Yin Yoga & Restorative Yoga zijn gericht op ontspanning in plaats van spanning ( Yang ).

Yin Yoga is ontwikkeld als tegenhanger voor de actieve 'yang' yogavormen zoals Ashtanga, Vinyasa en Power Yoga. De grondleggers hiervan zijn Sarah Powers ( zij heeft ook een aantal boeken geschreven) en Paul Grilley. 

Deze Yogastijl is geschikt iedereen. De Asana’s worden lange tijd aangehouden (3 tot 10 minuten ) in een zo volledig mogelijke ontspanning. Hierdoor werkt het in op je bindweefsel en gewrichten en niet zozeer op je spieren.  De Yoga stijl is deels gebaseerd op het traditionele Chinese meridianen systeem dat ook gebruikt wordt bij acupunctuur en acupressuur. Deze vorm van yoga wordt gebruikt om de energiebanen in deze weefsels te stimuleren, de bloedstroom te bevorderen en meer flexibiliteit te creëren.

Yin Yoga is erg rustig en meditatief gericht. Tijdens het aanhouden van de houdingen bekijk je als het ware je lichaam van binnen, je ervaart een soort comfort waardoor je steeds dieper kan los laten en je beter gaat ontspannen zowel geestelijk als lichamelijk

Verwant aan Yin Yoga en sterk in opkomst, is Restorative Yoga. Restorative Yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’. Gericht op het aanspreken van het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Een vrij eenvoudige vorm van yoga waarbij de Asana langer dan bij yin yoga wordt aangehouden. Er wordt gewerkt aan algehele ontspanning van lichaam en geest en bij Yin Yoga naar bepaalde gebieden in het lichaam.
Beide vormen van yoga wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een kussen, een deken, meditatiekussen, yoga blokken, bolsters of een opgerolde handdoek en yoga riemen.

 

Vinyasa ( Flow)   

Het grote verschil is wat ik zei, Vinyasa kent geen vaste series en volgordes van houdingen. Met veel creativiteit ontstaan steeds weer nieuwe combinaties en opeenvolgingen van houdingen. Houdingen geïnspireerd op de avond en de ochtend, op het ritme van bepaalde muziek, op de zon en de maan. Een van de meest toonaangevende docenten in deze yogastijl is Shiva Rea.

 

Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent "yoga slaap" en is de aller rustigste vorm van yoga in het rijtje. Een oefening in een zo diep mogelijke ontspanning met behoud van het volledige bewustzijn. De beoefening van Yoga Nidra gebeurt liggend d.m.v. een geleide bodyscan techniek met aansluitend geleide visualisaties.

Yoga Nidra helpt bij het verminderen van spanningen, angst en het verlichten van bijbehorende symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, borstpijn, hartkloppingen, zweten en buikpijn. Het wordt zelfs gebruikt voor bij de behandeling van post traumatische stress stoornis (PTSS).

Lees de blog over deze rustige yogastijl. https://www.yogaonline.nl/stijl/yoga-nidra-oefening-voor-thuis/

 

Actieve Yoga ( Yang Yoga )

Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga Ashtanga is de voorloper van Vinyasa. Deze 2 vormen lijken sterk op elkaar. Bij Ashtanga-yoga staat de volgorde van de bewegingen altijd vast. Een voorbeeld is de welbekende zonnegroet., terwijl dit bij Vinyasa-yoga niet het geval is. Bij Vinyasa (Vinyasa betekent ‘beweging met je ademhaling’) ligt de nadruk echter nog meer op de ademhaling. Vinyasa staat voor een vloeiende beweging: je past je bewegingen aan aan het tempo van je ademhaling. Om deze reden wordt Vinyasa-yoga dan ook wel ‘flow yoga’ genoemd.  

Wat betekent Ashtanga yoga? Ashtanga betekent letterlijk acht ledematen. Het verwijst naar de acht 'takken' die binnen yoga worden onderscheiden en die rond het begin van de jaartelling zijn beschreven door oude Indiase wijze Rishi Patanjali. Asana(lichaamshoudingen) en Pranayama (ademhalingsoefeningen) zijn hier twee van.

Ashtanga Yoga is het actief uitvoeren van een vaste serie houdingen ( Asana’s ). De houdingen worden vloeiend aan elkaar verbonden, het is een combinatie van adem en beweging (vinyasas). Er geen pauzes tussen de houdingen. Tijdens Ashtanga Yoga wordt er gebruik gemaakt van een speciale ademhalingstechniek, de Ujjayi ademhaling. Deze techniek helpt om meer warmte te creëren omdat energiestromen in het lichaam worden opgewekt. Waardoor je gaat transpireren en zo overtollige gifstoffen afvoert. Vermindert het lichaamsvet: Regelmatige beoefening van Ashtanga yoga kan je helpen om bijvoorbeeld veel vet te verbranden en kracht op te bouwen in je spieren, door het lang vasthouden van de Asana’s. Ashtanga yoga activeert het geest-lichaam bewustzijn dat onder anderen gewichtsverlies kan bevorderen.

 

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga wekt de slapende energie op in de wervelkolom. Tijdens Kundalini yoga maak je gebruik van ademhalingstechnieken en meditaties. De yoga oefeningen tijdens Kundalini yoga is op basis van herhalingen van dezelfde houdingen, waardoor deze yogastijl als meditatief wordt ervaren. 

De Chakra’s, ook wel de energiecentra van je lichaam genoemd, spelen een grote rol binnen Kundalini yoga. Het is namelijk het doel om de de lagere chakra’s te laten ontwaken en te laten stromen naar de hogere chakra’s. De lagere chakra’s zijn de meer aardse en egocentrische punten, terwijl de hogere chakra’s staan voor liefde en verbondenheid. De energie die tussen de chakra’s stroomt, heet de Kundalini energie. Vanuit Kundalini yoga laat je dus letterlijk de energie door je lichaam stromen.

De grondlegger van Kundalini yoga is de Indiër Bhajan, die als kind al aan zijn spirituele zoektocht begon. Volgens Bhajan draait yoga niet alleen om het soepel houden van je lichaam, maar gaat het juist ook om het soepel houden van je geest. 

Deze yogastijl is een fysieke, mentale en spirituele discipline binnen de yoga. Met de oefeningen ontwikkel je kracht, bewustzijn, karakter en bezinning. De energie die vrijkomt bij Kundalini yoga is je helende energie die al in je zit. Het uitgangspunt van Kundalini is dat alles met elkaar verbonden is, het universum leeft in jou en jij bent deel van het universum.

Kundalini yoga komt voort uit tantra, wat de meeste mensen kennen van het gebied erotiek. En jammer genoeg wordt deze vorm van yoga alleen gerelateerd aan erotiek en niet de essentie van deze vorm. Tan betekent namelijk: uitbreiding en groei. En tra betekent: middel. Dus wat het middel ook is, yoga, meditatie of seks, tantra is bedoeld om je spiritueel te laten groeien door middel van energetische uitwisselingen.

 

Poweryoga

Power Yoga is een verkorte vorm van Ashtanga Yoga . Uit respect wordt alleen een hele serie van Ashtanga houdingen 'Ashtanga' genoemd. Zodra je een serie  inkort door Asana’s weg te laten ( Om het bijvoorbeeld qua tijd in 1 uur te laten passen) heet deze yogastijl dus Poweryoga, in plaats van Ashtanga.

Power Yoga is juist geschikt voor iedereen die van uitdagingen ( Yang ) nodig heeft. Het geeft innerlijke rust en het biedt ook nog eens veel lichamelijke voordelen, want Power Yoga zorgt voor flexibelere en sterkere spieren, een betere houding, een betere concentratie, een betere doorbloeding en uw ademhaling verbetert.

Power yoga bestaat uit krachtige Asana’s die je continu herhaalt. Door middel van verschillende ademhalingstechnieken, leer je hoe je ademhaling bijdraagt aan je lichamelijke inspanning. Door de herhaling van de krachtige oefeningen en je bewuste ademhaling, kom je in een fijne flow terecht.

Power yoga maakt je sterker en leniger en je krijgt er een betere conditie van. Power Yoga is niet zweverig maar juist een sport.

Ashtanga yoga uitvoeren vergt veel oefening. Bij Ashtanga Yoga zoals deze bedoeld is kun je niet naar de volgende houding, als je de houdingen ervoor niet perfect kan uitvoeren.  

 

Iyengar Yoga

https://iyengaryoga.nl/iyengar-yoga/

B.K.S. Iyengar was net als Sri K. Pattabhi Jois een student van Krishnamacharya. Als kind had Iyengar ernstige gezondheidsproblemen waardoor hij de yoga weer net op een andere manier van zijn leraar leerde dan zijn studiegenoten, en vanuit die basis heeft Iyengar zijn yogastijl verder uitgebouwd en geperfectioneerd.

Precisie, concentratie en alignement zijn erg belangrijk bij Iyengar yoga, en de stijl spreekt daarmee sterk het zelf herstellend vermogen van het lichaam aan. Er wordt gestreefd naar een zo precies mogelijke uitvoering van iedere houding om een perfecte alignement te bereiken en zo het lichaam volledig terug in balans te brengen met de geest.

Bij Iyengar worden de houdingen actief voor langere tijd aangehouden, wat soms behoorlijk uitdagend kan zijn. Er wordt veel gebruik gemaakt van yoga blokken, stoelen en yoga riemen ( straps).

 

Bikram Yoga

Bikram Yoga Is een warme en intensieve vorm van Flow Yoga.
Bikram Choudhury is de oprichter van Bikram Yoga. Deze soort Yoga is rond 1970 ontstaan en is gebaseerd op de Hatha Yoga
De serie van Asana’s vindt plaats in een verwarmde ruimte met een temperatuur tussen de 38 en 40 graden Celsius. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is het dus niet zo dat je beweegt in een sauna.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.