Bulletproof

Gepubliceerd op 11 oktober 2021 om 13:30

Wat heb je nodig:

  • Blender
  • Maak een sterke koffie of een dubbele shot espresso van goede bonen liefst biologisch ( je eigen favoriete koffiebonen werken ook prima) 
  • MCT-olie of kokosolie (2 eetlepels)
  • Grasboter, Ghee of kokosboter (1 eetlepel)

Misschien heb je er al eens over gelezen of gehoord of juist niet. De mensen die een Ketogeen Dieet, KH arm dieet, Intermitted Fasting of aan duursporten doen, zijn er meer mee bekend.

Ik dronk het een aantal jaren veel tijdens mijn trainingsdagen voor ik aan mijn krachttraining begon. Nu drink ik het als ik weet dat ik net iets meer energie nodig heb en het niet redt tot 12.30.

 

Degene die de bulletproof heeft bedacht is Dave Asprey is een succesvolle Amerikaanse zakenman. Hij is ook de man achter ‘Bulletproof nutrition’.  En zijn doel is om de prestaties van mensen te vergroten. Hij is bekend van zijn boeken The Bulletproof diet en Super Human.

 

Bulletproof koffie
Dave Asprey vond zijn inspiratie op een reis door Tibet waar hij thee dronk met boter van jakken. Deze kreeg hij van een Tibetaanse vrouw, omdat hij onwel werd van de ijle lucht. Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten begon hij met experimenteren met koffie, boter, kokosolie of MCT olie. Hij schreef in zijn blog hierover in 2009.

Zijn bedrijf claimt niet alleen dat deze koffie de kennis verhoogd, prestatie en de concentratie verbeteren, maar dat je er ook door in ketose blijft en het dus helpt met afvallen. Hij verkoopt zijn eigen koffiebonen, wat volgens hem veel gezonder is, want volgens hem bevatten gewone koffiebonen bepaalde schimmels en zijn bonen niet.

 

Dave Asprey gebruikt MCT olie om bulletproof koffie te maken. En onderzoek toont aan dat MCT olie kan kan helpen om langer in ketose te blijven, zelfs als je meer koolhydraten zou eten dan normaal gesproken. Daarbij blijkt MCT olie ook sneller te worden opgenomen door het lichaam, dankzij die middellange vetzuren. MCT olie wordt niet direct door het lichaam gezien als vet, maar eerder als direct beschikbare energiebron, waardoor je er niet van aankomt maar enkel direct er energie van krijgt.

 

Het zou dus kunnen dat na bijvoorbeeld een cheat day of tijdens je vastenperiode helpt het je lichaam om in ketose te blijven, het versterkt zelfs de ketose. Door bijvoorbeeld ontbijt te vervangen door bulletproof koffie met MCT olie overbrug je de vastenperiode en krijg je toch voldoende energie. Je kan natuurlijk ook een kop zwarte koffie nemen, tijdens je Intermittent Fasting en daardoor zal je ook in ketose komen. Het is dus niet noodzakelijk om MCT olie te gebruiken.

 

Hier( https://www.biotoday.bio/mct-olie/mct-olie/) kan je meer informatie vinden over MCT olie. Ik koop het gewoon bij de AH. Gebruik je kokosolie, neem dan van biologische oorsprong koude persing, deze olie heeft geen chemische bewerking.

 

DE smaak: zoals ik het drink, lijkt het qua smaak op een cappuccino en structuur is wat romig. Vooral met de koudere dagen drink ik een bulletproof. Ik maak het zelf met MTC olie, omdat MTC een neutralere smaak heeft en erbij een lepeltje grasboter i.p.v. Ghee.

Bulletproof bevat (vrijwel) geen voedingsstoffen. Het is letterlijk koffie met vet. Toch kan het een optie zijn als je wilt beginnen met Intermittent Fasting en het nog moeilijk vindt om je ontbijt over te slaan. Je zou je ontbijt dan kunnen vervangen door een kopje bulletproof koffie.

Met bulletproof kun je op vele manieren variëren door er kruiden aan toe te voegen zoals een snuf kaneel. Gewoon doen wat jij lekker vind of wilt uit proberen.

 Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.