Verse Amandelmelk

Gepubliceerd op 11 oktober 2021 om 13:29

Wat heb je nodig:

  • Blender
  • Gekookt water 0,5L
  • Amandelen ca. 10-25 stuks ( wat je lekkerder vind )
  • Snuf keltisch zout
  • Vanillemerg 1 mespunt of meer naar smaak
  • Een lege afsluitbare glazen fles

 

Verse amandelmelk maken hoezo veel werk? Het  kan veel zijn of juist weinig dat ligt er net aan wat je ermee gaat doen en hoe je het maakt. Je hebt de langzame versie en snelle versie en natuurlijk wat je doet met de restanten.

Prep meal melk. 

In de avond zet je de amandelen in de week. Het inweken is noodzakelijk. Rauwe noten bevatten namelijk enzymremmers, en tijdens weken vervagen deze remmers weg. Laat de amandelnoten best 8 tot 12 uur weken in water. Het lichaam kan de enzymen in de noten dan veel beter opnemen. Daarnaast komen er ook voedzame eiwitten vrij en kun je de noten makkelijker verteren.

Dit kan met zowel amandelen met of zonder schil. Zet het in de koelkast. In de ochtend kook je water en gooi je het water waar de amandelen in geweekt lagen weg. De schil kan er nu gemakkelijk afgewreven worden, gooi deze weg. Ondertussen heb je het water gekookt. De schone amandelen doe je in de blender en daar doe je het afgekoelde gekookte water bij. Blender dit tot je fijne pulp overhoudt. Zeef de substantie en wat je overhoudt is je melk. Voeg Keltisch zout toe naar smaak en het vanillemerg. Wil je zoet en meer smaak dan kun je een of twee medjoul dadels toevoegen aan de amandelen en water en deze mee blenderen.
Giet je melk in een glazen fles. Waarom glas? Omdat dit beter te reinigen is door middel van uitkoken.

 

En wat doe je met de pulp?

Ik ben geen voorstander van dingen weggooien en hergebruik zoveel als ik maar kan. Van de pulp maak ik amandelmeel. Amandelmelk zonder toevoegingen is wat wij hier thuis gebruiken. Tijdens het zeven gebruik ik een lepeltje dan duw ik al het vocht uit de pulp en de pulp leg ik op een bord om te drogen. Maak ik meer melk bijv. 1,5 liter dan gebruik ik een kaasdoek en knijp de pulp uit boven een kan. Het bordje met pulp laat je in de oven drogen en telkens door de dag, of terwijl je het avondeten kookt, maak je de pulp meer los met een vork. Na 2-3 dagen moet het dan goed droog zijn. Hoe meer pulp hoe langer het drogen duurt!
Is het mooi droog dan kun je dit met een koffiemolentje fijn malen. Bewaar het in een goed gereinigde weckpot volledig luchtdicht. Na een aantal keer melk maken heb je voldoende om iets lekkers ermee te bakken.

 

Ik heb te weinig tijd en ik heb snel mijn amandelmelk nodig.

Ben je vergeten van te voren je amandelen te weken? Of heb je snel amandel melk nodig? Of niets in huis? Misschien heb je nog amandelschaafsel in huis? Amandelschaafsel hoef je niet te weken voor 8 uur. De pulp laat je eventueel zitten voor je smoothie of baksels. Ook een idee om dus altijd amandelschaafsel in huis te halen en dan niet alleen om er lekkere amandelkoekjes van te bakken.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.