Chicken Broth

Gepubliceerd op 20 oktober 2021 om 13:07

Wat heb je nodig:

 • slowcooker als je die hebt anders is elke pan of een weckpan ook prima
 • Kip met bot
 • keltisch zout, peperkorrels, nootmuskaat, jeneverbessen, kruidnagel, laurier,foelie als je die hebt, mosterdzaad
 • andere smaakmakers zoals een ui, wortel, prei
 • scheutje appelciderazijn

 

Het is weer de tijd van het jaar griep, snotneuzen, verkoudheid, keelpijn, hoesten. Ik denk dat je dat ondertussen wel gemerkt hebt. Hier ook zodra de kinderen weer naar school gaan na de zomervakantie, begint het al. Dan komt de herfst eraan het wordt vochtig en ollé van gezinslid naar gezinslid springt het over aan virussen.

Onze jongste heeft weer haar jaarlijkse “astma overgangsperiode” het is elk jaar dezelfde routine. Omdat ze dit jaar erg extreem last heeft van haar astma heb ik weer een heerlijk kippensoepje gemaakt van Kippen Bottenbouillon.

 

Ik denk dat iedereen wel weet dat kippensoep versterkend werkt als je niet lekker bent of verkouden bent.

Het is regelrecht krachtvoer, want bottenbouillon bevat een bom aan gemakkelijk verteerbare en gemakkelijk opneembare voedingsstoffen zoals aminozuren, mineralen, spoorelementen, collageen, glucosamines, gelatine om er enkele te noemen.

Ik zal het anders uitleggen.

 

Bottenbouillon is:

 • werkt reparerend voor lekkende darm. Men spreekt van lekkende darm wanneer de darmwand te doorlaatbaar is geworden zodat er allerlei stoffen door kunnen waarvan het niet de bedoeling is dat ze in je bloedbaan terecht komen. Je kunt je voorstellen dat deze ‘indringers’ een hele waslijst van problemen veroorzaken. Ze kunnen o.a. je immuunsysteem triggeren (auto immuunziektes worden hiermee in verband gebracht), je lever overbelasten, interfereren met je hormonen ezovoorts.
 • versterkt je immuunsysteem
 • geeft je sterke nagels en gezond haar
 • ondersteunend voor je lever
 • helpt bij pijnlijke gewrichten en ontstekingen
 • is makkelijk om te maken en ook voor de kleine portemonnee beschikbaar
 • werkt anti aging ( wie wil dat nou niet?)

 

Je kunt van allerlei botten bouillon maken. Bijvoorbeeld van runderbotten of varkensbotten. Experimenteer naar hartelust. Hoe je kippen bottenbouillon zal ik je vertellen.

 

Mijn manier is doe het met wat je hebt. Of dit nu 1 of 2 kg kip met bot is of 500gr. Alles is goed. Bedenk wat je hebt of als je boodschappen doet hoeveel je wil maken. Bottenbouillon krijgt de beste smaak als je het een lange tijd laat trekken. Als je er de tijd voor hebt en die neemt maak het dan een dag van te voren, liefst nog langer. Een goede bouillon krijg je na 12u trekken. Voor bottenbouillon moet je het 24 tot 72 uur laten staan. Hoe langer je het laat staan hoe meer voedingsstoffen je uit de botten trekt.

Omdat mijn dochtertje wel erg zin had in kippensoep heb ik eerst met de kip een bouillon getrokken voor 3u en het vlees verwijderd in een andere pan gedaan met 1/3de van het bouillon en er soepgroente aan toegevoegd. Van het voor het gemak genoemd het  “afval” heb ik de bottenbouillon gemaakt. 

 

Een hele tijd geleden heb ik een multicooker gekocht en zo dankbaar dat ik die ooit aangeschaft heb vooral een zegen bij feestjes. Hierin heb ik de botten laten garen voor 24 uur ( ik had het snel nodig )met kruiden, zout en een ui. Voorheen had ik een snelkookpan en later gebruikte ik gewoon een simpele soeppan of de rijstcooker.

 

Hier heb ik opnieuw een pannetje kippensoep met groente gemaakt. Ik liet een paar keer, elke dag opnieuw, ons spruitje 2 eetlepels aangelengd met heet water bottenbouillon drinken. Ze vind het heerlijk en het werkt. De rest van het gezin kreeg ook “verplicht kippensoep” heerlijk met een uit oven batard. Met smaak werd het opgepeuzeld.

Nadat de uren om zijn:

Je kunt wanneer je een deel van de bottenbouillon gebruikt hebt, de botten, het kraakbeen en het vel met wat extra water, kruiden, zeezout en wat appelcederazijn opnieuw opzetten en laten trekken. Er kan dan nog meer voedingsstoffen uit de botten worden onttrokken worden.

Als je meer hebt dan je gebruikt:

 

Als je de bottenbouillon niet helemaal gebruikt, kun je de rest af laten koelen en nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook in porties invriezen.

 

Voor bottenbouillon kun je ook de overgebleven botjes gebruiken van je maaltijd met bijvoorbeeld drumsticks, kippenvleugeltjes of een hele kip.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.