Budwig Papje

Gepubliceerd op 11 november 2021 om 13:51

Wat heb je nodig:

  • kwark (liefst vol)

  • biologische hele lijnzaad (niet gemalen of gekneusd)

  • biologische lijnzaadolie

  • een blender

  • vers fruit of diepvries

  • noten, pitten of zaden

  • granola

 

Mijn jongste dochter ( nu 11 met puber pieken) heeft al jaren zwakke longen. Ze is met 7 maanden geboren en heeft elk jaar opnieuw last van haar astma. Nu heeft ze ook nog dikke knieën omdat ze last heeft van groeipijnen. Pijnstillers gebruiken we bij uitzondering. Het probleem ligt bij haar vetzuren. Om haar te behandelen moet ze de juiste dosis omega 3 binnenkrijgen, omega 6 krijgt ze wel vanzelf binnen (bijv.: brood, quinoa, diverse noten). Het zou zoveel makkelijker gaan als ze gewoon de visolie zou slikken, maar de pillen zijn te groot. Herkennen jullie dat?
Visolie met de juiste verhouding EPA en DHA. De watte??? Dat ga ik je zo makkelijk mogelijk uitleggen.

 

Omega 3 is een vetzuur dat bestaat uit een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze groep bestaat uit alfa linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA zien we als een essentieel vetzuur; dat wil zeggen dat ons lichaam niet in staat is deze zelf te maken. ALA halen we alleen uit plantaardige voedingsmiddelen en het lichaam kan ALA in kleine mate omzetten in EPA en DHA. 

EPA en DHA (visvetzuren) 65% krijgen we binnen door vis, schaal- en schelpdieren te eten. En nu komt ie…..dochterlief houd niet van vis. Geen zalm, geen haring en geen makreel. Met andere woorden geen vette vis waar juist die prachtige stoffen in zitten. Ze vind lekkerbek of kibbeling lekker en ja wie vind dat nou niet lekker gebakken in vet met een krokant jasje en zoutige kruiden.
Algenolie ook aan gedacht, maar we krijgen het gewoonweg niet bij haar naar binnen. Wat moeten we dan?

Even erbij vermelden: 
Overal lees je over de Omega 3 en Omega-6 verhouding. Vooral teksten zoals: “ de verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 is van groot belang. In de huidige voeding is de verhouding tussen Omega 3 en 6 ongeveer 1:20, er is zelfs 1:50 gemeten en dat terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 beter is voor je lichaam.
Waarom is dat belangrijk? Omega-3 staat ook wel bekend als de ontstekingsremmer en omega-6 als de ontsteking bevorderaar. Teveel Omega 3 gaat bijvoorbeeld oxideren in je lichaam. Maar goed kort gezegd beiden houden elkaar in balans.

 

Om toch mijn dochtertje die extra Omega 3 te laten eten geef ik haar het Budwig papje. Wat of wie is Budwig?
Midden vorige eeuw ontwikkelde de Duitse chemicus dr. Johanna Budwig een dieet met als hoofdingrediënt een speciale mengeling van specifieke vetzuren afkomstig van lijnzaad in combinatie met bepaalde eiwitten die men aantreft in kwark of hüttenkäse. Je kan meer lezen over haar op het net. Er bestaan zoveel variaties van het budwigpapje op websites.

 

Hoe wij het thuis eten:

Blender 6 eetlepels kwark met 3 eetlepels lijnzaad olie tot het mooi smeuïg is. De olie moet goed vermengd zijn met de kwark. Giet het in een schaaltje. Maal nu 2 afgestreken eetlepels lijnzaad en meng deze met het papje. En nu vullen met wat je lekker vind.
Wij vinden vers fruit lekker met extra pitten, zaden, noten en homemade Granola.

 

 

Dochterlief vind niet alles lekker wel banaan, druiven, mango, framboos, perzik, pruimen, abrikoos, mandarijn, peer, appel, zonnebloempitten, mama’s granola, rozijnen en walnoten ( deze bevat ALA ). Zoals de foto hierboven zo vind zij het gewoon het lekkerste simpel en niet te veel vulling. Er is variatie genoeg! Voor de volwassenen gaat er nog het een en ander erbij zoals hennepzaad, tarwegras, macca e.d. Moet niet mag wel.

 

1 Nadeel het is erg koud deze dagen en om dan vaak een budwigpapje te eten als ontbijt niet handig. Vers bereiden is te koud, ik laat de kwark even op temperatuur komen voor ik het blender of ik haar bijvoorbeeld warm fruit zoals warme geraspte appel ( goed voor de buik het voedt namelijk je goede bacteriën ). Elke dag als ontbijt is ook saaaaai. Dan eet ze het als tussendoortje ( met minder vulling) of als lunch ( met meer vulling). Het hoeft niet dagelijks wel zo vaak mogelijk.

 

Andere aanvulling die ze wel eet:

  • eieren
  • tempeh of tahoe
  • gras gevoerd vlees
  • chiazaad
  • bijvoorbeeld in rozensiroop zoals mijn oma mij dat gaf
  • tonijn in salades
  • groene groente ( er zit niet veel in maar alle beetjes helpen )
  • en 1x per maand kibbeling of lekkerbek uit de oven

 

Ik hoop dat je voldoende nieuwe input gekregen hebt om verder te gaan onderzoeken wat bij jou past en wat jij lekker vindt. Wees creatief en denk in oplossingen, de natuur heeft alles al in huis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.