Herfst

Gepubliceerd op 28 oktober 2021 om 14:40

Het is alweer een poos geleden dat ik hier iets in Blog weggeschreven heb. Om een eenvoudige reden. Herfst is voor mij een tijd van bezinning. Herfst is een periode waarin we van heel yang (zomer) naar heel yin (winter gaan). Een periode waarin ik meer aandacht geef aan naar binnen keren, dingen loslaten en ruimte creëren voor nieuwe dingen. Afsluiten voor impulsen van mijn omgeving, met andere woorden verstillen.

Minder naar buiten gericht en meer op mezelf. Ik bereid me voor op de winter die Yin is.  Nadenken over concrete handelingen van de voorgaande periode. Het is een gestructureerde manier om ervaringen te begrijpen en te analyseren en er betekenis aan te geven. Een cognitieve proces waarbij ervaringen worden omgezet in betekenis met een duur woord: reflexie. In deze periode Blog ik meer over persoonlijke dingen, mijn visie, doel en groei.

Persoonlijk past het bij mij om heel goed mijn energie per dag in de gaten te houden en heel intens te luisteren naar wat mijn lichaam zegt. Dus heb ik geen honger dan ga ik niet eten en ga ik geen discussie aan met mijn ego wat zegt:: “ja maar ik heb nog een lange dag en dan kom ik energie te kort”. Ben ik moe dan ga ik liggen of doe yoga dutjes. Liefst ook naar bed zodra de zon onder is en pas weer eruit wanneer de zon op komt. Dat past natuurlijk niet in de huidige tijd met schoolgaande kinderen hun griepjes, mijn studie etc. Ik kan mezelf best een ervaren persoon noemen maar ook voor mij is het elk jaar echt goed bij mezelf blijven en de flow volgen wat de overgang naar de winter gemoedelijker maakt.

 

November is een rare maand met tig aan voorbereidingen op… je snapt wat ik bedoel. En dat naast een groot gezin en studeren en en en… Kijk ik er tegen op? NEE. Het voelt goed dus is het goed. Zolang ik blijf balanceren en dicht bij mezelf blijf. De nieuwe energie volg en accepteer dat er mindere dagen zijn. En dat is ok, want het is maar een momentopname en dat gaat weer over. Met balanceren bedoel ik op tijd pauzeren en even voelen is dit ok, voelt dit goed, wat heeft mijn lichaam nodig. Dus geen cold brew koffie of koude infusie van water en fruit maar bijvoorbeeld warme thee en bouillon. Geen koude salade maar lauwwarme salades en seizoensgebonden groenten. In deze periode neem ik ook minimaal 1x per week de tijd om echt te koken/mealpreppen. Er blijft dan voldoende over voor nog een dag aan vlees en zoals gisteren de kastanjepuree. Ik kook dan nog wat verse groente erbij voor een volwaardige maaltijd.

 

Novembermaand voedsel:

  • aardpeer, andijvie, bloemkool, boerenkool, boontjes, broccoli, champignons, Chinese kool, knolselder, komkommer, koolrabi, krulandijvie, paksoi, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selderij, sla, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaten, tuinkers, witlof, witte kool en wortelen.
  • Noten die goed gedroogd zijn in de maand oktober: hazelnoot, kastanjes, walnoten.
  • eigen gemaakt kaasfondue 
  • voor wie ervan houdt is wild erg lekker in dit seizoen

 

Als je dan toch staat te koken prep alvast je maaltijden voor de overige dagen dat scheelt een boel tijd. Maak een dubbele portie vlees gereed. Bijvoorbeeld Sukade lappen waar je later weer een stoofpotje van kan maken of stoofvlees. Extra aardappelen koken voor een aardappelsalade, soep of een ovenschotel.

 

 

Nog even en het is 31 oktober. De klok gaat vooruit je kan dan weer een uur langer in je warme bed blijven liggen en het is in de ochtend bij opstaan minder donker. Kun je niet onthouden of de klok voor of achteruit gaat dan hier Ezelsbruggetje: “Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.”

Het Keltisch nieuwjaar begint. Samhain markeert het begin van de winter, het Keltische nieuwjaar begint op deze nacht.

Men viert Halloween, maar merendeel weet niet eens de betekenis van Halloween. Het is nu de tijd om stil te staan bij het gegeven dat de sluier deze avond naar de wereld van de doden heel dun is en je makkelijker contact kunt leggen met de andere kant van deze sluier. Vandaar het verkleden, omdat men vroeger dacht dat men ongezien tussen de doden door kon bewegen. De pompoen kwam later in beeld. Het symbolische teken een kaars aan het raam (voorheen in een knol o.i.d.  ) het was de manier om de doden de weg naar huis te laten vinden. 

 

Dit mooie, warme en intense feest begint op 31 oktober na zonsondergang en duurt tot middernacht. In de christelijke sferen is dit overgenomen tot 1 november Allerheiligen en 2 november Allerzielen.

Je viert dit feest met de levenden en met de doden. Deze avond kun je gebruiken om weer samen te zijn met je geliefden die er niet meer zijn met ze te praten, te eten en te delen. Herinner je wat was, en kijk uit naar de toekomst....

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.