Vandaag even niets.

Gepubliceerd op 15 november 2021 om 14:37

Het is 9.45u als ik mijn bed in ga; bedsokken aan, laptop mee, foons mee, studieboeken mee en Netflix op tv.
Ik had vannacht een slechte nacht en in plaats van de 12 lepels energie heb ik nog maar 6 over. Chronische klachten komen en gaan. Mijn voeten zijn ijsklompjes dat betekent dat ik weer veels te veel in mijn hoofd gezeten heb, wat weerslag heeft op mijn lichaam. Het was voor een nuttig doel. Sinds we hebben besloten een praktijkruimte aan te bouwen aan ons huis naast het opknappen van de badkamer boven en de keuken gaat alles alles een trein. Dat betekent meer nadenken over hoe wat waar enz. Tegels zoeken, meubels zoeken, moodboard maken met kleuren en spullen. Helemaal leuk maar het kost wel bakken energie.

Hoe ik het toch weer allemaal voor elkaar krijg en happy ben? Omdat ik weet wat ik ervoor terug krijg, dan is het ook wel waard om dan maar een mindere dag te hebben. Ik ben al sinds 6.30 uit bed en kom pas tot stilstand om 9.30.Ik heb het gered!!! Ondanks de vermoeidheid ( en als ik zeg dat ik moe ben is de energie niet 0 maar -10 ) heb ik me aan m'n ritme gehouden De maandagen zijn altijd hetzelfde: mijn jongste naar school brengen en om de hoek van school boodschappen doen, naar huis alles opruimen, wasmachine wissel en erna mijn kop koffie en laptop aanslingeren. Vandaag doe ik het wat langzamer en jah...zucht...accepteren dat vandaag niet alles kan. Basis moet er zijn maar hoe ga ik dat doen met maar 6 lepels energie en ik heb er al 2 opgemaakt? Keuzes maken…

 

Ik zal eerst uitleggen wat ik bedoel met lepels energie. Iemand die gezond is en niet chronisch ziek ( bleeh vies woord mja ) heeft laten we het zo zeggen 100% energie voor een hele dag van opstaan tot slapen gaan.Iemand zoals ik, met Fibromyalgie, heeft maar de helft om op te maken. Dus noem ik het lepels energie. Stel een gezond persoon heeft er 24 en elk ding dat je doet kost energie en is dus 1 lepel. Opstaan en je morning routine doorlopen is 1 lepel. Kinderen naar school en naar je werk gaan is ook 1 lepel, boodschappen doen is misschien wel 2 lepels als je het op de fiets doet en het verder weg is van huis. En ga maar zo door.
Ik sta dus op met 12 lepels energie en geen 24 en vandaag met nog minder, omdat ik amper diepe slaap heb gehad is er dus ook weinig herstel geweest voor mijn lichaam.
De basis voor mij is dan 1 wasje draaien, boodschappen gedaan hebben voor de hele week en eten voorbereiden in stukjes, meer en langere rustpauzes nemen met een timer ( en dit keer echt in bed en niet op de bank ). Zo hou ik genoeg energie over om toch straks mijn dochtertje van school te halen en er te zijn voor de kinderen.

 

Accepteren dat nu niet alles kan voor 14u: niet nog was vouwen en opruimen maar vouwen op bed onder netflix. Niet stofzuigen maar wishwashen en niet poetsen ( i.v.m. astma is dat wel een must) maar wat vegen. Niet uren studeren alleen de stof doorlezen.Geen krachttraining wel yoga en meditatie.Geen bedden verschonen wel uitkloppen en ventileren. Niet het huis perfect strak opruimen, maar dat het Company Ready is. Niet de ochtend rommel meteen opruimen, de  vaatwasser uitladen, weer vullen. Het kan allemaal, maar dan in stukjes. 

De Gouden regel voor mensen met Fibromyalgie is voor elke minuut 1 minuut rust. En dus met slechte dagen langer en vaker rusten. Op goede dagen kan ik makkelijk 45 minuten iets doen en is 15 minuten rust erna prima. Voor slechte dagen tja…heel goed luisteren naar mijn lichaam. En alleen doen wat echt moet aan basis meer niet.

 

Bloggen helpt mij om mijn hoofd leeg te maken en dus energie naar beneden kan en mijn voeten weer warm worden. Het alarm gaat ik heb een uur gelegen, even weer bewegen door iets in huis te doen en daarna weer terug in bed. 

 

~Urs~

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.