Kerst zonder stress

Gepubliceerd op 20 november 2021 om 19:16

😎 Ik ben chill. Het eerste echte jaar zonder kerststress. En ja...we kennen dit allemaal toch? Vroeger startte ik al met de planning in oktober. Welke thema's, met wie wanneer wat vieren, cadeaulijst, adressenlijst voor de kerstkaarten, menu planner etc etc etc. Ik had alles compleet voor 1 december en startte meteen met verzamelen van boodschappen en kerstinkopen. HET PERFECTE PLAATJE.  En toch, ondanks de planning was het toch weer veel te veel. Rennen en vliegen en dan opgebrand zijn op 27 december met toen 4 jonge kinderen thuis. 

Na de geboorte van nummer 5 ben ik gaan minderen. In 2014 werd het al easygoing toen waren de oudste al volwassen en deden zij veel meer. En elk jaar werd het minder druk.

 

 

3 jaar geleden hadden wij ons ding (Eureka moment) gevonden. Alleen nog maar doen wat je wil en nodig hebt. Geen verplicht kerstnummer van toeters en bellen. Wil je sjiek ga je gang, in je lounge kleding de hele dag hangen is ook prima. Het is altijd gezellig aan tafel tijdens de avondmaaltijd 365 dagen per jaar. Kerst is dus niet anders, wel het gevoel is anders. Dankbaar dat we gezond en wel samen zijn. Geen boom met 50 pakjes (wat ook wel erg leuk is) en je juist stress krijgt, omdat je dan teveel geld uitgeeft. 

2 jaar geleden hebben we onze kerstshop familiedag geïntroduceerd. Iedereen krijgt hetzelfde bedrag en mag zelf zijn/haar cadeautjes shoppen. En dat werkt, geen stress voor de jongste kids, omdat ze de spanning niet aan kunnen. Een heerlijke dag relaxt shoppen. Een hapje eten en drinken na afloop. Iedereen heeft exact wat hij of zij hebben wil. Onze kinderen zijn al wat ouder en geen kleuters meer, dat maakt het allemaal wat makkelijker. Het zijn er wel 7 op een rij. 

Volwassen kinderen hebben hun eigen leven met werk, studie en liefde. Niks moet alles mag vooral géén verplichtingen.

 

 

We hebben genoeg dingen in huis om het tafelen nog gezelliger te maken: gourmetten, fondue of pizzarette, een gezelschapsspel spelen tijdens het eten of tv verslepen/eten verslepen en een leuke film opzetten tijdens het eten. We zijn creatief. Overdag bakken thee met versnaperingen en geen complete ontbijt/brunch. Wandelen met de woef en warme chocolademelk met slagroom. 

Dit jaar samen met mijn lief de boom opzetten en tuigen met kerst popmuziek op de achtergrond en iets zoets op tafel. Het huis samen inrichten en niet meer wachten op de kinderen. Wie mee wil doen is welkom het is geen moeten. Mezelf een dopamine boost geven noem ik dat.

 

 

Dit jaar heb ik mijn 3 wensen/pijlers onder elkaar gezet wat ik nodig heb voor mezelf : 

1. Ik wil een korte vakantie.

-Dit jaar wilde ik graag met het gezin naar Parijs voor 2-3 dagen. Weg uit onze gewone wereld. Kost net zo goed veel geld het verschil zit in je krijgt er waardevolle herinneringen voor terug die kun je nergens kopen en het gaat nooit kapot. Maar C19 gooit roet in het eten. Ik verzin wel weer iets nieuws of we gaan wel.

 

2. Ik wil een relaxte kerst zonder dat eten centraal staat.

-Cozy, lichtjes, kaarsjes, openhaard aan, hapjes, veel plezier maken en vooral veel lol hebben samen.

 

3. Ik wil qualitytime inplannen voor me, myself and I.

-Dit moet verspreid worden over de hele kerstvakantie aangezien mama's met vakanties nooit vrij hebben. Ik heb een lijstje gemaakt met dingen waar ik niet vaak aan toe kom of gewoonweg vergeet.

  1. Een goed boek uitlezen
  2. Mijn ps4, headset en heerlijk rondrennen in The Elder Scrolls online.
  3. Creatief zijn met bullet journal/handwerk/schilderen/tekenen

Ik heb expres alleen dit bovenstaande staan, omdat het ontspanning moet geven en niet nog stress om een bucketlist af te werken.

 

Wat gaan we doen dit jaar? IDK 🤷🏽‍♀️. On the flow denk ik dat het pizzarette wordt met Film met kerst en 3 dagen vakantie nemen. Ik gun jullie alvast ontspannen en fijne feestdagen. Take good care of yourself.

 

~Urs

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.