Oplossingsgericht denken

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 10:06

Een mooie tongbreker de titel, ik moest er zelf om lachen. Enfin mijn hersenspinsels hier achter laten. Je hebt wel eens in je leven een periode waarin "alles" niet meer past. Waarin je het gevoel hebt (en vaak is dat ook zo) geen weekend of vrije dagen meer hebt. Alles in je leven aan werk, familie, gezin etc aaneengesloten lijkt te zijn. Het weekend is geen weekend meer van rust maar ook weer vol gepland. Ik zit in zo'n periode. Dan ga ik oplossingsgericht denken.

 

 

Voor mij zijn de laatste 2 maanden van het jaar altijd te vol. Wat ik dan doe is "mijn weekend" verschuiven. Natuurlijk kan dat niet in het geheel maar wel deels. Omdat mijn zondagen te vol zijn, is voorlopig de maandag mijn zondag. Op die dag plan ik geen afspraken. Wel hou ik me aan mijn ritme. Maandag blijf ik zoveel mogelijk stilstaan bij wat ik nodig heb. En dan bedoel ik niet mijn hele dag vol plannen. Maar stil staan en voelen: wat wil ik nu. Waar heb ik zin in? Wat heb ik nu nodig? En dus niet opsommen wat ik niet wil, want dat is vaak het makkelijkste. Eigenlijk precies wat ik normaal op zondag doe. Lounge pak aan en dan : lezen, opruimen, sporten, wandelen, mediteren, studeren, handwerken, poetsen, Netflixen, zelfs slapen … zolang ik voel dat ik dit nu wil en nodig heb en niet omdat het moet en omdat het maandag is. 

 

Natuurlijk heb ik mijn vaste taken en en en. Het lastigste is eraan overgeven. En niet in de "ja maar… en ik moet ..." modus terecht te komen of erin te blijven hangen. Natuurlijk moeten we werken. Dan nog blijft er tijd over naast werken tot ik naar bed ga.

 

Als je het bovenstaande herkent,  stop even en ga bij jezelf na:

  • Moet dit echt of kan ik het verplaatsen?
  • Wil ik dit nu?
  • Is dit doel nog haalbaar of moet ik het aanpassen ?
  • Kost het me energie en krijg ik er ook energie van terug ?

Probeer het grote plaatje te zien. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en andere keuzes maakt wordt al het andere ook veel lichter en heb je meer energie om te doen wat echt moet. Je hoeft het niet te doen zoals ik het doe. Kijk naar wat mogelijk is voor jou. Net zoals je de afwas op 100 manieren kan doen, kun je zo ook al het andere in je leven anders bekijken en doen.

 

Veel liefs Urs

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.